ivan-mrvos-include-terra

Ivan Mrvoš: Koristeći pametni koš za smeće Terra veliki gradovi će štedjeti četiri ili pet milijuna eura na godinu

Ulagači su na predstavljanje pametnog koša za smeće Terra – stane više smeća, odvozi se rjeđe – koji će manjim gradovima uštedjeti tri milijuna eura na godinu reagirali tako mlako, da se može reći da nisu reagirali. OK, skok cijene tokena Includea za 60 posto, na mizernim prometima. Ali, ne samo to, Include je predstavio pametnu klupu koja ne samo da izgleda kao obična klupa, nego toliko i košta.

Kako su gradonačelnici ili drugi predstavnici gradova kojima si ponudio Terru reagirali na mogućnost da godišnje uštede dva milijuna eura?
Prodaja spremnika otpada Terra zapravo kreće krajem ožujka, ali prve reakcije na samo predstavljanje u studenome su pozitivne i već smo imali prve upite za novi proizvod kojim smo napravili iskorak od klupa. Uštede na otpadu će biti i veće i manje od dva milijuna eura, sve ovisi o veličini grada, broju spremnika otpada i troškovima odvoza. Veliki gradovi će godišnje moći uštedjeti vjerojatno i četiri ili pet milijuna eura.

Grad uloži 8 mln, za 3-4 godine štedi 2 mln

Koliko bi grad veličine trideset do četrdeset tisuća stanovnika trebao investirati da bi za dvije godine vratio uloženo, a onda počeo, zapravo, zarađivati?
To najviše ovisi o omjeru kanti, kontejnera i koševa koji će gradu te veličine biti potrebni. S Terra spremnicima smo upravo zbog toga pokrili sve varijante spremnika otpada i imaju različite cijene, ali recimo da bi grad s trideset tisuća stanovnika trebao uložiti oko osam milijuna eura u trinaest tisuća spremnika za otpad. Investicija se može otplatiti za tri do četiri godine, nakon čega grad svake godine uštedi otprilike dva milijuna eura u odnosu na klasične spremnike. Ušteda nastaje zbog manje potrebe za prikupljanjem otpada, a samim time su manji troškovi kamiona, opreme, goriva, ljudske snage… Naša želja je da spremnici odrade desetak godina životnog vijeka, što znači da nakon otplate investicije grad te veličine može uštedjeti desetak milijuna eura u ukupno deset godina korištenja Terra spremnika.

Zagreb bi uštedio 40-60 mln kuna godišnje

Koliko procjenjuješ da bi investicija koštala grad veličine Zagreba, nakon koliko bi takav grad vratio uloženo i koliko bi nakon toga uštedio svake godine?
Za točan izračun trebao bih znati točan broj i omjer spremnika otpada, kao i godišnje troškove prikupljanja, ali recimo ako Zagreb ima stotinjak tisuća kanti i kontejnera investicija bi bila približno dvjesto milijuna kuna, a godišnja ušteda između četrdeset i šezdeset milijuna. Ipak, nama Hrvatska prirodno nije ciljano tržište za ovakav tip proizvoda, već države u kojima su troškovi odvoza otpada iznimno visoki i gdje bi se investicija otplatila za dvije do tri godine. Takve izračune smo radili primjerice za Veliku Britaniju, Njemačku i neka druga tržišta.

Smatraš li Terru potentnijim proizvodom od majke Includea, pametne klupe Steore?
Apsolutno. Zapravo od početka pokušavamo prema vani komunicirati da su klupe Steora naša odskočna daska za sve što dalje namjeravamo raditi i najjednostavniji način da izgradimo globalnu prisutnost u gradovima, da izgradimo mrežu distributera i servisera, ali to je nekako prošlo ispod radara. Klupe će se i dalje prodavati, posebice novi, nedavno predstavljeni modeli, ali očekujemo da će se pravi posao razvijati kroz nove proizvode.

include-steora

Mijenja li promjena izgleda klupe igru? Što kažu prvi uvidi s tržišta, je li ključno da klupa izgleda kao što su klupe po parkovima i šetalištima izgledale prije nego su postale pametne?
Naš cilj je cijelo vrijeme bio izraditi klupu koja izgleda i košta kao obična klupa i mislim da smo to uspjeli postići s novom klupom Steora Classic. Feedback s tržišta je odličan i očekujem da ćemo u ovoj godini iz prve ruke saznati koliko dobar proizvod smo napravili.

Include radi na proizvodu za kućanstva

Ne očekujem da kažeš što će Include proizvoditi za građane, kućanstva, ali daj bar hint prije predstavljanja proizvoda.
Hint koji mogu dati je da se radi o proizvodima koji su naslonjeni na tehnologije koje smo razvili u klupama Steora i spremnicima otpada Terra. Još je rano da detaljnije govorim o tome, a sprječava nas i sam proces patentne prijave, zbog koje javno ne smijemo pričati. Sve to ipak nije potvrda da ćemo proizvod zbilja i predstaviti, jer nas čeka još mnogo posla i testiranja da potvrdimo izvedivost svega što smo zamislili.

Drugi tekst o tebi na Rafineriji povećao je cijenu tokena, sjećam li se dobro, s jedan na tri eura. Okidač je bio podatak da ćeš u drugoj investicijskoj rundi token prodavati po tri eura. Smatraš li izglednijim da će okidač da idući skok cijene biti rast prihoda ili cijena u trećoj investicijskoj rundi, to jest ulazak u kompaniju jakog igrača?
Funderbeam je dobra tvrtka i sjajno zamišljena platforma koja još raste i razvija se, zbog čega pravila nisu jednaka kao i na pravim uređenim tržištima. Teško je procijeniti što će se dalje događati s cijenom tokena. Mišljenja sam da ozbiljan rast prihoda ili ulazak novog suvlasnika neće u kratkom roku donijeti promjenu cijene, jer je, prije svega, trgovanje zasad maloga volumena i u broju tokena i u iznosu. Zapravo je naš cilj da se dosadašnjim ulagačima u investicija vrati ili isplatom dividende svake godine, ili prodajom udjela koji ulagači drže kroz SPV.

Ivan Mrvoš: Moj cilj je globalna tvrtka

Mnogo ljudi očekuje da im ostvariš san, da se ili obogate ili značajno zarade na ulaganju u Include. Što je s tvojim snom? Što je, uopće, tvoj san s firmom?
Naravno da je i naš cilj ulagačima napraviti što bolji povrat i to će jednostavno tražiti neko vrijeme. Moj cilj je još isti kao i od samih početaka – izgraditi globalnu tvrtku koja razvija i proizvodi rješenja vezana uz Smart City i obnovljive izvore energije. Mislim da smo i novim spremnicima otpada pokazali da idemo dalje u tom smjeru.

Planiraš li, ako da – kad, Include s Funderbeama prebaciti na “pravu” burzu?
Vidjet ćemo. Zasad najviše planiramo da Include nastavi rast prodaje i prihoda, razvoj i plasman novih proizvoda. To su zadaci ispred nas koji će odrediti hoće li sve u nekom trenutku otići na pravu burzu ili će se dogoditi nešto drugo.

Funderbeamu treba svjetski uspjeh neke “izlistane” tvrtke

Iritira li te bar malo divljanje cijena na “pravim” burzama, dionice su fundamentalno najskuplje u povijesti, dok se na dan objave da gradovima možeš uštedjeti dva milijuna eura godišnje protrži nešto manje od dvije tisuće eura Includea?
Prošle godine uz covid je bila dosta čudna situacija na financijskim tržištima, posebice kod dionica. Međutim, zbilja ne pratim sve to detaljno, jer ne stignem. Upravo to što naše predstavljanje novih proizvoda nije dovelo do promjene u cijeni tokena Includea na Funderbeamu veže se na ono što sam ranije rekao, da jednostavno u kratkom roku takve stvari, koliko god značajne bile, neće značajno utjecati na cijenu tokena.

Jesi li taj dan uopće pogledao bid i ask? Znaš li da aska gotovo nije ni bilo i znači li ti išta da eto, ako nema jagme za kupnjom, bome ni mi ulagači ne hrlimo prodati?
Tokene Includea i bid/ask pogledam jednom tjedno i zbilja nema potrebe pratiti ih češće od toga, jer je volumen trgovanja trenutno dosta nizak na cijeloj platformi, a i nemamo svaki tjedan značajnih novosti koje bi eventualno utjecale na cijenu. Tu je sada dosta posla na Funderbeamu i njihovoj promociji platforme, globalno. Moraju privući nove investitore i ljude koji će trgovati. Mislim da bi ozbiljan uzlet platforma mogla doživjeti ako bi neka od tvrtki koja je “izlistana” ostvarila ozbiljniji globalni uspjeh.

Je li teta Ivana i dalje za Include značajna kao prije, ili je njena asistencija ipak rjeđe potrebna?
Ivana je još tu i čujemo se gotovo pa svaki tjedan. Nije uključena u svakodnevne aktivnosti, ali smo u kontaktu kad se događa nešto zbilja važno ili veliko. Od početka zapravo radimo tako da Ivana nije uključena u poslovanje, osim kad je zbilja trebamo i to funkcionira poprilično dobro.

(Fotografije ljubaznošću Includea)

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂