dezman-bar

Dežman bar: Izvrsna ne preskupa hrana, butelje 135+ kn

U Dežman bar sam se zaljubio jer se tamo osjećam kao građanin svijeta. A ne košta previše.
Kad je Dežman bar otvoren bio sam u povlaštenoj skupini ljudi. Tad sam naprosto mogao platiti sve s jelovnika i skoro sve s vinske karte. OK, nije da nisam gledao koliko što košta. Ali, nakon što sam pogledao cijena nije utjecala na izbor. Silno sam poštovao koncept ponude preukusne hrane po povoljnim cijenama i ne preskupih vina. Pogotovo uzmeš li u obzir lokaciju. Tip bara u kakvima sam uživao u Londonu otvoren je u mirnoj ulici u samom centru Zagreba. Svjetski, a naš. Naš, a svjetski.

Delicije vrijedne grijeha

Bivši sam buco. Smršavio sam 40 kila. Dežman bar sam zavolio i zato što je nudio hranu koja liniji radi najmanju štetu. Ako je ključna riječ umjerenost, od plate sira i pršuta nitko se nije udebljao. Korak dalje, moja draga zna reći: Fauliraš li, nemoj jesti makar što, počasti se najboljim. Jedi hranu vrijednu faula. I zbog toga sam zavolio Dežman bar, nekadašnji koncept main course in a sandwich. Došao bih s prijateljem. Naručili bismo tri, četiri različita sendviča prerezana popola. Uživajući u okusima s nekoliko kontinenata prošetali bismo kuglom zemaljskom. Ili paštetu. Dodaš čašu vina, i to je to.

dezman-bar

Dežman bar za doručak, među ostalim, nudi klasični Eggs Benedict, poširana jaja s pečenom šunkom, i Eggs Benedict Royale, koji umjesto sa šunkom spremaju s lososom

E, sad, ima  koja godina kako gledam cijene hrane i vina. To jest, cijena utječe na izbor. Moguće je da je upravo moja nova stvarnost zaslužna za tekst Ugostitelji, dajte nam butelju vina po 125 i mislim da ćete zaraditi više nego da čašu prodajete po 25 kuna. Zato sam bio silno sretan vidjevši da je Dežman bar opet izmislio sam sebe.

Dežman bar: Bar u kojem se i jede

S barovima je kao s bendovima. Pitanje je koliko će trajati koncept kojim su se proslavili, to jest koliko će puta uspjeti izmisliti sami sebe. Učinjeno! Dosad sam dolazio uglavnom navečer na vino ili pivo i malo meze. Od uvođenja tjedne ponude dolazim i jesti. I na doručak, čak i sam, na ručak. Menadžerica Valentina Pepelko kaže da se gosti često iznenade vidjevši da nude i hranu. Dežman bar želi promijeniti percepciju publike da je bar mjesto koje nudi samo fina pića. Od doručka do kraja dana u baru se i jede.

dezman-bar

Ramstek na mladoj salati, cikli i grejpu, 56 kuna. Čaša, deci i pol vina, 27. Fair cijena za vrhunsku klopu i vrlo fino vino u centru Zagreba.

Stvar skidanja kila i/li održavanja linije, važno mi je da je na meniju bjelančevina s lisnatim povrćem. Jedi meso i sve što raste iznad zemlje. Topit ćeš se. Evo jedne od tjednih ponuda. Juha od rajčice 18 kn, Cezar salata 45, burger od odležanog ramsteka s domaćim čipsom od krumpira 48, spaghetti aglio olio e peperoncino 56 kn, salata s tunom i šparogama 58.

Vino za sve. Ne kao na Jadranu

Nakon što su uveli butelje po 135 kuna, a u čaše ne toče deci, nego deci i pol, čovjek im ništa ne može prigovoriti. Menadžerica ne bez ponosa kaže da gosti koji ne gledaju desnu stranu vinske karte u najfinijim francuskim ili talijanskim vinima mogu uživati za bitno manje novca nego što bi platili – ili, kažem ja, iz principa ne bi – na Jadranu. Najskuplje francuske butelje u Dežman baru koštaju 860 kuna.
Iz mase sam ljudi koji zavezanih očiju možda ne bi razlikovali crno od bijelog vina. Kamoli da bih zavezanih očiju znao koje pivo ili viski pijem. (Najplaćeniji marketari na svijetu kažu da je sve stvar reklame. Prodaju oblik i boju boce, stila života, prodaju emocije.) No, znam reći je li mi vino dobro ili nije. A na dosta mjesta najjeftinije vino s liste mi se nije svidjelo. U Dežman baru jest. Cabarnet sauvignon, Medea, stvarno fino vino. U toj klasi, od bijelih nude također Medeu, malvaziju i chardonnay.

dezman-bar

Menadžerica Valentina Pepelko kaže da se gosti često iznenade vidjevši da nude i hranu. Dežman bar želi promijeniti percepciju publike da je bar mjesto koje nudi samo fina pića. Od doručka do kraja dana u baru se i jede

Otkako je zatvoren BP Club konačno je neko mjesto moglo s njim u istu rečenicu. Želio sam opet imati moje mjesto. Na planinarenju sam slomio ruku. Šest sam tjedana nosio gips. Skidanje gipsa proslavio sam u Dežman baru. S noge na nogu sa Šalate do mog mjesta. Čaša crnog, kolač i ja.

Nije jefitno. Važnije, nije preskupo

Na trogodišnjakovom rođendanu rekoh prijatelju da će mu najstarije je dijete, dvanaestogodišnjak, umrijeti od dosade. Da ga nakon rezanja torte izbavljam. Kaže, u redu, samo namojte napraviti neku svinjariju. Obišli smo dva muzeja, mali je inzistirao na hamburgeru, a onda sam ga odveo na kolač u Dežman bar. Prije ili poslije tu će voditi komade, pa da odmah vidi kamo put vodi. Da ne mora sam otkrivati fine stvari u Zagrebu.
Posljednjih godina Zagreb kao da se trudi postati Dubrovnik. Dubrovčani odavno ne jedu po restoranima, ne idu u kafiće. Mnooogi se druže isključivo po kućama. Raritet je da se na tako dobroj lokaciji tako dobro jede i pije za tu cijenu, kao u Dežman baru. Ne kažem da je jeftino. Nije preskupo. I osjećaš se kao građanin svijeta.

dežman-bar

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂