pogled-s-vrha

Konferencija Pogled s vrha: Hrvatska može biti zemlja Rimca i Mrvoša

Problem zbog kojeg je klijent došao k meni, a i njemu je bio vidljiv, napraviti i popraviti dotadašnji poslovni plan, ustvari uopće nije bio problem. Ono što je meni vidljivo, a klijentima nerijetko nije, to su razni mogući rizici. Moj zadatak je suočiti klijente s time i pomoći im da vide mogu li i trebaju li uopće podnijeti te rizike. Uspjeh nije dobiti kredit, nego vidjeti treba li takvo ulaganje klijentu. Tada smo klijent i ja uspjeli – kaže financijski analitičar Hrvoje Serdarušić, jedan od organizatora business bruncha Pogled s vrha.

Rimac i Mrvoš ne moraju biti incident

Serdarušić, stručnjakinja za kontroling Andreja Švigir i ekspert za business intelligence i poslovne informacije Predrag Novačić smatraju da Hrvatska nije osuđena da bude zemlja jeftine radne snage. S dugogodišnjim iskustvom u velikim kompanijama, od Strabaga do Zagrebačke banke i Societe Generale, kažu da su nas uvjerili da Hrvatska ne može iz okvira turizma, zanata, ali mi možemo stvarati nove Rimce i Mrvoše. Rimac i Mrvoš ne moraju biti incident.

pogled-s-vrha-predrag-novacic

“Klijent teško naplaćuje potraživanja, pa mu ih mi naplatimo. Poslije koristi naš servis kako bi bolje procijenio svoje buduće poslove i samim tim popravio strukuru svojih potraživanja. Ili, klijent je promašio rok za prijavu u stečajnu masu. Nakon toga počne koristiti naše usluge i na vrijeme dobije monitoring obavijest na email. Ili teško pronalazi nove kupce, mi mu pomognemo strukturirati pretragu potencijalnih kupaca i targetiramo pravu skupinu” – Predrag Novačić, Prima BonPrima Solvent (fotografija ljubaznošću Predraga Novačića)

Pogled s vrha

Jedan od njihovih doprinosa je i konferencija Pogled s vrha, izazovi gospodarstva u 2020. godini. Brunch u Westinu, zvijezde su Velimir Šonje i Andrej Grubišić. U razgovoru s njima ciljna publika će moći saznati sve što je zanima o kupovnoj moći ljudi u Hrvatskoj od 2020. na dalje. Što mogu očekivati od Hrvatske kao tržišta. Koliko ćemo se svi, po svemu sudeći, morati stisnuti. U kojoj ćemo mjeri, želimo li preživjeti i Živjeti, svi morati biti izvoznici. Naprosto morati.

“Njemačka će ući u recesiju. Bit će govora o prelijevanju krize na Hrvatsku. Pomaka će biti, ali ne mora biti kao prije deset godina. Šonje i Grubišić će pričati kako odgovoriti na krizu. A kao što je rekao Hamlet: Biti spreman, to je sve“, kaže Serdarušić.

Cilj je stvarati vlastitu realnost

Ciljna publika su male su i srednje firme s prihodom od pet do tristo milijuna kuna, koje zapošljavaju možda i samo pet ljudi. Šonje i Grubišić su za mnoge skupi, za neke i preskupi, ali okupljeni na brunchu za cijenu runde u malo boljem lokalu mogu dobiti efekt kao da ih je svatko na dva sata unajmio samo za sebe.

Cilj je stvarati vlastitu realnost. Građani Hrvatske nisu osuđeni da budu jeftina radna snaga. Postoji način da stvaramo proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti.

pogled-s-vrha-andreja-svigir

“Poduzeće Velinac je kontrolingom unaprijedilo upravljanje poslovanjem. Željeli su imati bolje i pravovremene informacije o troškovima svakog centra odgovornosti, ali i svakog nositelja troška unutar njih. Problemi s kojima su se suočavali bili su statični izvještaji i razbacani brojevi. Nakon unaprjeđenja dobili su jednostavniji pregled troškova i njihovu kontrolu. Također, i pravovremeno izvještavanje, ključno za pravovremeno odlučivanje” – Andreja Švigir, Altius savjetovanje (fotografija ljubaznošću Altius savjetovanja)

Prevođenje na razumljiv jezik

Recimo, kontroling je odavno prestao biti funkcija zadužena samo za isporuku brojeva i kreiranje nepreglednih sheetova u Excelu koje nitko ne čita. Njegova je nova uloga usmjerena prema izgradnji menadžmenta, i to kreiranjem visokokvalitetnih poslovnih informacija i poticanjem odlučivanja. To znači da kontroling na poslovanje gleda sveobuhvatno i daje preporuke menadžmentu o smjeru daljnjeg rasta i razvoja. Poduzeća koja mu dopuste takav razvoj mogu očekivati i mnoge koristi vezane uz upravljanje i odlučivanje. Jednako tako, nije nevažan izbor konzultanata. Dapače, on je presudan za uspješan završetak projekta.

Zanemarimo li najmanje tvrtke, business intelligence koristi pedesetak posto hrvatskih kompanija. Još ih manje zna interpretirati poslovne informacije. Organizatori konferencije poslovne informacije prevode na razumljiv jezik.

pogled-s-vrha-hrvoje-serdarusic

“Dobio sam poziv s nepoznatog broja. Tražila se brza reakcija za korekcije u poslovnom planu kojeg je trebalo dostaviti u banku radi odobrenja dugoročnog kredita. Radilo se o važnom ulaganju koje bi mom potencijalnom klijentu donijelo važan iskorak u poslovanju. Nakon što sam u nekoliko pitanja saznao strukturu ulaganja i ročnost te zatražio dostavu potrebne dokumentacije, koja mi je došla u kratkom roku, sastavio sam financijski model za klijenta. Uključio sam i analize scenarija, a zbog toga posebno volim Excel. Objasnio sam klijentu koji mu je parametar ključan i gdje se krije najveći rizik za njega, ali objasnio sam i njegovoj banci. Tu mogu pomoći jer znam što bankari gledaju, jer sam skoro pola radnog vijeka proveo kao bankar. Predao sam banci poslovni plan, ali i financijski model s napravljenom financijskom analizom. Problem je bio riješen za samo nekoliko dana, svi su bili zadovoljni. Priznao sam klijentu da to nije “školski”. Ozbiljne stvari – a strateška ulaganja to jesu, jer se radi o poslovnom iskoraku, o kvantnom skoku za firmu – trebaju se bolje pripremiti, duže razmatrati rizik. Poslovni plan se ne sastavlja radi banke, da bi se brzo dobio povoljan kredit. Radi se prije svega da si klijent iskreno odgovori na pitanja i probleme koji okružuju takvo ulaganje i vidi isplati li se uopće ulagati” – Hrvoje Serdarušić, serdarusic.com (fotografija ljubaznošću Hrvoja Serdarušića)

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂