Disco Magic Band: Elektrotehničar, novinar, slobodni umjetnici i vojnik zarađuju sjajno se zabavljajući

Sjedeći u američkom baru, pijući pivo s frendom i grickajući pileća krilca, vidio sam kako američki disco bend odjeven u šljokice i s perikama dovodi ekipu do ludila. Odrastao sam na bazičnom gitarskom rocku i klasicima rock and rolla, a kao dijete rođeno sedamdesetih disco nikad nisam ni vidio, osim na televiziji. Ali tad mi se otvorilo! To je to! Želim imati neobično ime, plesati i imati vlastiti disco bend. Petnaest godina kasnije, izgleda da sam imao dobru ideju, uspjelo je. Rupa na hrvatskom tržištu i izrazito tradicionalna sredina samo su me još više motivirali. Jer, ima li išta ljepše nego kad vidite puritance u publici, a vi im se u platformama i s perikom na glavi, u plesnom ritmu, kao Elvis, unosite u njihov dobro čuvani prostor? Naravno da nema. Često kažem da smo mi propovjednici i reformatori dobre zabave! – kaže gitarist Disco Magic Banda Cool Daddy Jackson.

‘Sanjao sam Wembley, a taj me san vodi i danas’

Za Disco Magic Band sam se zainteresirao jer nisu ni Prljavo kazalište ni Pavel ni Severina, ni bend za svadbe ni ulični svirači, a super im ide. Našli su nišu i izgleda da im je u njoj, nakon što u drugim djelatnostima zarade za život, više nego dobro. Zarađuju sjajno se zabavljajući. I, cijenim stvaratelje koji se ne kače na proračun, nego su sami svoje mecene, ili odu na tržište, pa kako bude.

Koliki je Disco Magic Band upgrade u odnosu na bendove koji sviraju na svadbama, ili najbolje ulične svirače?

Pa mi smo najveća pojava u pop rock glazbi od hrvatske neovisnosti! Više od trideset godina smo prisutni u glazbi, a dio članova potječe iz autorskih bendova. Zagrebačko-splitski bend The Name je bio svježa pojava devedesetih, nastupajući kao prvi bend s ovih prostora na MTV-ijevom festivalu u Jesolu kod Venecije. Kakve svadbe, kakvi ulični svirači?! Kad sam se počeo baviti glazbom maštao sam o Wembleyju i svjetskim stadionskim koncertima, a te želje i snovi me vode i danas. Sviraš glazbu radi umjetnosti, radi nečeg što imaš podijeliti s ljudima i pokušavaš im ispričati svoju priču u vremenu i prostoru. Gledaš li svadbe, cajke i fušeraj samo radi novca, ja to zovem mesarenje i škart, nemoj to ni raditi. Kao što bi rekao Štulić, uzeli smo blanju i krenuli drugom stranom. Jablane, kreni! Otišao sam u SAD, nastavio s glazbom i s ovom disco idejom, nakon sedam godina sam se vratio doma. Right on!

‘I takozvane hrvatske zvijezde jedva da žive samo od glazbe’

Od čega vi članovi benda živite? Komotno nabroji samo zanimanja, čak i bez umjetničkih imena svih članova.

Naravno da ne živimo samo od glazbe. I današnje takozvane hrvatske zvijezde jedva da žive od toga, a obično se iza toga krije još neki izvor novca, nasljedstvo ili skriveni prihod od kojeg pune svoj proračun. Pjevačica Sugar Love je slobodna umjetnica, bas gitarist Boogie Washington je magistar elektrotehnike, bubnjar Stick Le Freak je slobodni umjetnik, klavijaturist Disco Rocket Dan je profesionalni vojnik, a ja sam solo gitarist, magistar novinarstva.

Tko su najčešći kupci vašeg proizvoda? Gradovi, vlasnici lokala?

Svi. Gradovi, firme, event agencije, hoteli, turističke zajednice… Svatko tko je pametan i želi zaraditi, jer mi smo zabava za sve. Svi koji još ne vide da je zabava za strance disco, koji svi znaju i plešu na to, da su to gosti su koji će potrošiti – već nude mornarske majice i duo, trio gažerske bendove – nisu naša klijentela. Ali, pozovu li nas, pomoći ćemo im i naučiti ih biznisu. Ako im šefovi to dopuste.

50 koncerata godišnje

Koliko koncerata godišnje odradite? Koliko u Hrvatskoj, koliko u inozemstvu?

U najboljim danima bismo godišnje znali odraditi i više od pedeset koncerata širom Hrvatske, regije, a prije nekoliko godina i u Slovačkoj. Mi smo najbolje čuvana tajna, uspješni, a za nas znaju samo oni koji trebaju i žele znati.

Ne želite li otkriti prihod po gaži, ili razliku prihoda i rashoda po gaži, volio bih znati vrijednost vašeg rada makar izraženu u danima godišnjeg odmora u prosječnom jadranskom apartmanu.

Naš je rad dobro plaćen i mora biti dobro plaćen, budući da je riječ o kostimiranom show programu, gdje mi ljeti po nastupu bez problema izgubimo kilo do dva, a vjerujte nam da nismo debeli i da nam takva dijeta baš i nije potrebna. Mnogima kažem, Disco Magic Band nije baš za vas jer nije u pitanju samo novac, već i mentalni sklop onog koji nas angažira. Nismo jeftini, a opet, što znači cijena? Recimo, ako je cijena apartmana u Dalmaciji oko sto eura na dan, naše ljetovanje traje minimalno petnaest dana. Samo tako možete uživati u kvaliteti ove lude disco atrakcije!

(Fotografije ljubaznošću Cool Daddy Jacksona, Disco Magic Band)

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂