P(L)ANDEMIJA WILL BE TELEVISED, ODLOMAK IZ TEORIJA ZAVJERA 21. STOLJEĆA

Što ako je za sve kriv Netflix? Iskoristimo intelektualno-istraživački arsenal prosječnog “teoretičara zavjere”: metodom spajanja točaka i praćenja traga novca, traženja odgovora na pitanje cui bono? – tko profitira? – već je na prvi pogled jasno da je novi koronavirus nastao u laboratoriju popularne online televizije. Razlog? Logičan: Netflixov dokumentarni mini-serijal Pandemic: How to Prevent an Outbreak (Pandemija: kako spriječiti njezino izbijanje) pojavio se u najbolje i najgore moguće vrijeme, u samim začecima “korone”. S obzirom na to da je snimljen 2019., a emitiran u siječnju 2020., zaključak se sam nameće: Netflix je stvorio COVID-19 kako bi podigao gledanost dokumentarnog programa, a onda tijekom lockdown bindžanja podigao gledanost cijelog kataloga pa tako i profit kompanije. Podaci iz siječnja 2021. pokazuju da je Netflix stravično profitirao tijekom 2020. Prebacio je brojku od 200 milijuna pretplatnika, unatoč rastu cijena usluga. Porasla je i cijena dionice, za 12 posto. Dok se mnogima smrknulo, Netflixu je itekako svanulo. Ergo – Netflix je kriv za pandemiju.

Gatesovo upozorenje protumačeno kao prijetnja

Suludo?

Možda vam druge, popularnije teorije zvuče manje ludo. Netflix je – da, opet on! – u studenom 2019. emitirao Explained (Objašnjeno), dokumentarnu seriju čija je epizoda The Next Pandemic (Iduća pandemija) upozoravala na prijetnju kineskih “mokrih tržnica”, nehigijenskih klaonica egzotičnih životinja i kućnih ljubimaca za prehrambene potrebe. U toj je epizodi govorio i Bill Gates, upozoravajući gledatelje da je samo pitanje vremena kada ćemo doživjeti globalnu pandemiju potpuno novog virusa. Kad se to stvarno dogodilo, Gatesovo upozorenje retrogradno je protumačeno kao prijetnja.

A onda je krenulo kopanje: conspiracy forumi bili su zatrpani podsjetnikom na Event 201. Simulaciju je listopadu 2019. organizirao je Centar za sigurnost zdravlja Johns Hopkins, a sudjelovala je zaklada Bill & Melinda Gates Foundation. Simulirala se globalna pandemija izmišljenog koronavirusa. Primarno je bilo testirati tezu po kojoj bi pandemija koronavirusa mogla srušiti globalni BDP za 0,7 posto unutar godine dana sveopće zdravstvene i gospodarske krize. U stvarnosti, zbog zaustavljanja dobrog dijela zapadnog gospodarstva pad je bio oko 0,9 posto.

Matt Simpson Groening reinkarnirani  Nostradamus

Netflixu se posrećilo. U svakom pogledu, pa tako i u proizvodnji onoga što conspiracy žargon naziva “prediktivnim programiranjem”: #onokad iluminati pripremaju svijet na svoje velike i uznemirujuće poteze, poput false flag terorističkih napada, servirajući nam najave stvarnih evenata kroz popularnu i prigodnu fikciju. Slučaj Netflixa je zabavan, ali i vjerojatno tek slučajnost.

Ili?

Svakako nije prvi put da je popularna kultura šokirala “predviđanjem” nadolazećih stvarnih događaja. U novoj eri pokretnih slika internet će nas svako malo podsjećati da je Matt Simpson Groening reinkarnirani Nostradamus. Osim kod animiranih Simpsona, čudnih je koincidencija bilo u igranom svijetu zavjereničkih i političkih tema: scenarij za pilot epizodu TV serije The Lone Gunmanspin-off Dosjea X – napisan je devet, a sama epizoda prikazana šest mjeseci prije napada na WTC 11. rujna 2001. U prvoj epizodi serijala američke tajne službe zabijaju otete zrakoplove u WTC. Britanska TV serija Spooks (Obavještajci) emitirala je epizodu o napadu na London nakon terorističkog napada 7. srpnja 2005. i detoniranja bombe u podzemnoj željeznici. Kada su ih prozvali da zarađuju na nacionalnoj nesreći, glavni glumac Rupert Penry-Jones morao je objašnjavati da su snimanje odradili ranije – doslovno jedan dan prije pravih napada. Prediktivno programiranje, dokaz da živimo u matrixu ili suluda slučajnost? Život bi bio dosadan kad bi nam samo tako isporučio odgovor.

Reptili, GMO, QAnon, veliki reset…

Ali to ne znači da nemamo pravo pitati. Među njima je i ono možda najvažnije u ovoj priči: jesu li nam moćnici iz sjene, osim što su COVID najavili na Netflixu, s COVID-om najavili i “veliko resetiranje” svijeta?

“Veliki reset” tumači se kao iskorištavanje pandemijskog udara na gospodarstvo iza kojeg stoji zla globalna elita koja lockdownom uništava kapitalizam i nemilosrdno transformira svijet u neokomunističko-sotonistički NWO – New World Order, Novi svjetski poredak, centralnu ideju, cilj, sukus i nit poveznicu ogromnog dijela teorija zavjera već stotinjak godina.

Pisac i novinar Velimir Grgić. Snimio Marko Lukunić/PIXSELL, ljubaznošću Nevena Kepeskog

Sve do 1990-ih teorija o totalitarnoj globalnoj vladi Novog svjetskog poretka bila je ograničena na opskurne američke protestantske sekte (kršćanske fundamentaliste koji broje dane do kraja svijeta, vječno tražeći novog Antikrista) i takozvanu radikalno desnu antivladinu miliciju iz ruralnih dijelova SAD-a. Ali, s pojavom interneta NWO je postao jednom od najprepoznatljivijih conspiracy kratica, ne bi li nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna i posljedičnog tsunamija teorija zavjere strah od Novog svjetskog poretka na valovima World Wide Weba dosurfao ravno u globalni mainstream. I pri tome u mješalicu stavio sve, od masona, reptila, GMO-a i QAnona do “velikog resetiranja”. Rast autoritarne desnice, uspon pokreta “suverenizma”, Brexit, Orban, Putin i Trump dijelom su posljedica upravo globalizacije i “mejnstrimizacije” nekoć opskurnih američkih strahova predinternetske ere. Mnogi su te strahove izuzetno dobro unovčili pa desetljećima dobro živjeli od njih.

Alex Jones je pomogao Trumpu osvojiti vlast

Alex Jones, teksaški radijski voditelj i teškaški šampion interneta, započeo je karijeru kao opskurna fusnota američkog političkog i medijskog undergrounda, a završio kao senzacija duboko uronjena u društvenu srednju struju. Izgradio je medijsko carstvo, predvođeno brendovima Infowars i Prison Planet, poslovnim modelom konsolidiranja slušatelja oko stalnih egzistencijalističkih prijetnji, kao i vještim, iskrenim kombiniranjem aktivizma i novinarstva u svojevrsni kult “istine slobode” suprotstavljene “lažima globalista”, ujedinjujući aktiviste u borbi protiv Novog svjetskog poretka, ilegalne imigracije, cjepiva i sotonizma. Kad je početkom novog milenija napadao Busha, dobio je i saveznike s ljevice. Onda je postao jedan od onih koji su pomogli Trumpu osvojiti vlast.

Jones je bio glavna zvijezda dokumentarnog filma New World Order (Novi svjetski poredak, 2009.), koji je po raznim filmskim festivalima pokušao objasniti fenomen conspiracy biznisa na samom vrhuncu prvog vala globalne popularnosti mnogih načelno starih, ali za WWW generaciju prepakiranih teorija zavjere.

Zeitgeist, globalna lektira

U razdoblju od 2007. do 2011., novi distribucijski kanali učinili su Zeitgeist, serijal conspiracy dokumentaraca, globalnom lektirom. Autor Peter Joseph, utopijski aktivist koji se preko noći transfomirao u online gurua, stvorio je pseudopokret koji se raširio i kod nas pa su neki ponosni “cajtgajstovci” davali intervjue domaćim medijima, sipajući utopijski gospel, sve dok nisu zajahali neki drugi trend. Pitam se koliko ih je poslije bilo u Živom zidu, koliko ih vjeruje da je zemlja ravna ploča, a koliko ih se više ne sjeća da su spašavali svijet pržeći “istinu” u formi .avi datoteka na CD-u.

David Icke je 2009. posjetio Zagreb, njegovo je predavanje trajalo kao sva tri Gospodara prstenova prikazana zaredom. Ovaj druid-ronin, jedinstvena vrsta visokog svećenika conspiracy new age zajednice, čak je i Protokole Sionskih mudraca shvatio ozbiljno. Ozloglašeni antisemitski pamflet i povijesni falsifikat iz 1903. Icke je prozvao Protokolima iluminata, svojevrsnim priručnikom za uporabu za svjetsku elitu koja uspostavlja sotonistički Novi svjetski poredak. Dobar dio Ickeova idejnog portfelja formiran je i pod utjecajem Miltona Williama Coopera, američkoga radijskog voditelja, glasnogovornika američke antivladine milicije, čovjeka čije su teorije zavjere inspirirale generacije stasale u prvoj polovici devedesetih. Cooper je spajao izvanzemaljce, Protokole, NWO i Iluminate u kolosalni koktel, a 2001. je ubijen u pucnjavi s policijom koja ga je tražila zbog utaje poreza. Coopera zovu i “djedom teorija zavjere”, a njegov svojevrsni nasljednik bio je upravo Alex Jones.

Princ Charles, Biden, sve jasno

Paul Joseph Watson, Jonesov bliski suradnik i jedan od urednika Infowars.com, na web stranici Infowars Europe 10. studenog 2020. objavio je tekst Globalist Klaus Schwab: Svijet se nakon COVID-a ‘nikada’ neće vratiti u normalu, u kojem slogan The Great Reset Svjetskog ekonomskog foruma analizira kao put u NWO, “tehnokratsku diktaturu s malom elitom na vlasti, ‘zelenim new dealom’, postupnim ukidanjem privatnog vlasništva, zagarantiranim minimalcem, robotima koji preuzimaju poslove, gašenjem osobnih sloboda i ograničavanjem slobode kretanja.”

U slučaju The Great Reset sve se savršeno posložilo: 3. lipnja 2020. princ Charles pozivao je na veliko “resetiranje” globalne ekonomije i poboljšanje politike odnosa prema okolišu, a onda je i kanadski premijer Justin Trudeau pred Ujedinjenim narodima izjavio kako nam COVID-19 daje savršenu priliku da se “resetiramo”. Kada je Joe Biden krenuo u kampanju za predsjednika SAD-a s ekonomskim planom Build Back Better, sve je bilo kristalno jasno: p(l)andemija je inscenirana kako bi se resetiranjem svijeta brže, bolje i lakše utonulo u “novi svjetski poredak” – pa nije slučajno to da i Hitlerova druga knjiga nosi isti naziv!

Ništa nećete posjedovati i bit ćete sretni

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Schwab prvi je objasnio što “veliko resetiranje” zapravo jest, kada je na sastanku u Davosu 2016. dao svoju viziju budućnosti:

“Ništa nećete posjedovati i bit ćete sretni. Tako će se do 2030. promijeniti naš svijet.”

WEF je video Schwabovog govora objavio na Twitteru, ali je zbog siline udara teorija zavjere i strašno negativnih komentara u međuvremenu obrisan. Ponovo je počeo cirkulirati u ljeto 2020., kada se u kontekstu COVID-a pronašla nova dimenzija velikog resetiranja. Teoriju je prigrlila antiglobalistička desnica, a svi populistički “suverenisti” svijeta našli su dodatan razlog za raspaliti po međunarodnim institucijama. Pandemijska politika lockdowna previše je podsjećala na ključne znakove velike globalne zavjere: ljudi su prisilno zatvoreni kod kuće, poduzetništvo propada, a kontrolu nad slobodom i ekonomijom preuzima država. Konačan cilj? Gore od Staljina.

Masovna kontrola, manipulacija strahom

U kombinaciji s nekontroliranom imigracijom i strahovima o klimatskim promjenama, Veliki reset transformira Land of the Free u Communist USA, a takva, nova totalitarna federacija sjevernoameričkih država nakon svega će se glatko utopiti u globalni poredak okrutne vladavine tehnokratske, potencijalno pedofilske elite. To je teorija. Na službenim stranicama Svjetskog ekonomskog foruma možete pročitati kako glasi službeni plan Velikog resetiranja – promjena globalnih odnosa, definiranje ciljeva nacionalnih ekonomija i društvenih prioriteta, upravljanje globalnim dobrima… I sve te “lijepe stvari”.

Optužbe na račun vlade britanskog premijera Borisa Johnsona, koje su stigle 2021., samo su dodatno nahranile pristaše teorije negativnog i planiranog “resetiranja svjetske ekonomije”. Jesu li potezi britanske vlade nova točka u mozaiku mračnog plana ili samo problematično nesposobni menadžment krize? Johnsonova vlada je provodila vlastiti psy-op nad populacijom, psihološku operaciju pretvaranja građana u pokusne kuniće eksperimenta masovne kontrole ponašanja kroz manipulaciju strahom. Dokument koji je 22. ožujka 2020. pripremio Znanstveni savjet za hitne situacije (SAGE), u suradnji sa Znanstvenom pandemijskom grupom za ponašanje u influenci (SPI-B), jasni je dokaz prljave rabote: u njemu je konstatirano da se ljudi “premalo boje virusa” te ih je potrebno dodatno uplašiti.

Postoji 14 načina kako to postići, a na listi sastavljenoj za potrebe ovog kontroverznog dokumenta je i manipulacija vijestima s ciljem povećanja svijesti o ozbiljnosti prijetnje zvane COVID-19. Širenje iracionalnog straha, zatvaranje ljudi unutar četiri zida i shutdown gospodarstva bile su i ostale problematične metode – bilo da im je cilj suzbiti širenje virusa SARS-CoV-2 pod svaku cijenu ili zlokobna uspostava Novog svjetskog poretka.

(Fotografija Velimira Grgića ljubaznošću Nevena Kepeskog)

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂