Ivan Mrvoš, Include: U prvih pet mjeseci 2017. prihodi su veći 434 posto, a pametne klupe dosad smo najbolje prodavali u trećem i četvrtom kvartalu

Poštovani investitori,

Kao što znate, Include je bio prva hrvatska tvrtka na Funderbeam platformi, a prikupljenim sredstvima u tome trenutku postali smo ujedno i najuspješnija kampanja na platformi ikada.
Sama investicija realizirana je nešto kasnije od očekivanoga, te smo sredstva dobili krajem travnja, što je dijelom utjecalo na određene kratkoročne planove, ali dugoročno neće utjecati na razvoj i napredak samog poslovanja tvrtke.
Krajem 2016. godine pokušali smo u jako kratkom roku napraviti važnu izmjenu u materijalu od kojega se izrađuje konstrukcija klupe. Kako je jedan dio partnera u tom trenutku već naručio klupe, zbog izmjene u materijalu one nisu bile isporučene na vrijeme, odnosno došlo je do kašnjenja s isporukom koja je odgođena sve do veljače 2017., zbog čega su izostale njihove nove narudžbe u siječnju i veljači, što je dovelo do slabijih prodajnih rezultata u prva dva mjeseca ove godine.
Ukupno gledano, rezultati ostvareni u prvih pet mjeseci ove godine neusporedivo su bolji u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Otvorena su tri nova tržišta, od čega se za dva do kraja godine mogu očekivati ozbiljnije narudžbe, a u svibnju je realizirana najveća pojedinačna narudžba do sada – 36 klupa u vrijednosti većoj od 500 tisuća kuna.

FINANCIJE. U usporedbi s prvih pet mjeseci 2016. godine zabilježen je rast prodaje od 434 posto. Ukupni iznos prodaje u prvih pet mjeseci 2016. iznosio je 546.494 kn, dok je za isto razdoblje u ovoj godini ukupna prodaja iznosila 2.368.369 kn.
Ukupni rashodi u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 3.110.904 kn.
Priljevom sredstava od investicije u travnju došlo je do povećanja rashoda zbog narudžbe veće količine materijala kako bi se osigurale zalihe do rujna (solarni moduli, baterije, konstrukcije i elektronika), zakupa novog poslovnog prostora, te ostalih manjih troškova.
Za 2017. godinu prema planiranom udjelu Includea na tržištu premium uličnih klupa očekujemo prodaju i isporuku najmanje 660 klupa.
U prvih pet mjeseci ove godine prodano je ukupno 169 klupa, a u istom vremenskom razdoblju prošle godine ostvarena je prodaja od ukupno 39 klupa.
Mjesečne narudžbe partnera i krajnjih kupaca u ovome trenutku pokazuju trend rasta prodaje, a dosadašnje iskustvo pokazuje kako su upravo kraj trećeg kvartala i cijeli četvrti kvartal najuspješniji po pitanju prodajnih rezultata, što je pozitivan pokazatelj za uspješnu realizaciju ovogodišnjih ciljeva.
Kako bi se stvorili svi potrebni preduvjeti za ostvarenje rezultata u 2018. i 2019. godini, u kojima se očekuje ukupna prodaja najmanje 9500 Steora pametnih klupa, predviđeno je kako će se većina zapošljavanja djelatnika u prodaji te samih prodajnih aktivnosti morati odraditi već u ovoj godini. Povećani rashodi u ovoj godini jesu i bit će rezultat ulaganja u prodajne i marketinške aktivnosti, te dodatna zapošljavanja kako bi se stvorila što veća i kvalitetnija mreža distributera unutar različitih država članica EU.
Financijska analiza u ovom trenutku pokazuje kako tvrtka sa 29 stalno zaposlenih djelatnika treba imati prosječnu mjesečnu prodaju najmanje 72 pametne klupe po prosječnoj cijeni od 14.000 kn kako bi se postigla isplativost, odnosno kako bi mjesečni priljevi bili za otprilike 5 posto veći u odnosu na mjesečne odljeve.
Početkom srpnja će se povećati proizvodni kapaciteti kako bi se stvorila zadovoljavajuća zaliha klupa prema kraju godine, čime bi rashodi na kraju godine ostali gotovo jednaki kao i na sredini godine, a omogućila neometana prodaja i isporuka većeg broja klupa.

PRODAJA. Po prvi puta zabilježeni su bolji prodajni rezultati u izvozu u odnosu na domaću prodaju. Od ukupnog broja klupa njih 75 (44,38 posto) prodano je na tržištu Hrvatske, slijedi Australija s 36 (21,3), Mađarska 16 (9,47), Kazahstan 14 (8,28), zatim Slovačka i Švedska po 10 klupa (5,92), nadalje Danska 5 (2,96), Slovenija 2 (1,18) i Makedonija 1 klupa (0,59). Što se tiče vrste kupaca, najčešći kupci su partneri i distributeri, slijede društva s ograničenom odgovornošću – potencijalni partneri, te gradovi i općine.
Od navedenih tržišta u ovoj godini otvorena su Mađarska, Kazahstan i Slovenija, a klupe su instalirane i u tri nova glavna grada – Bratislava, Prag i Astana.
Dosadašnji prodajni rezultati ostvareni su sa svega dvije osobe u prodajnom timu, od čega je jedna osoba bila zadužena za rad sa distributerima, a druga za krajnje kupce na tržištu RH.
Vjerujemo kako će od ukupnog ovogodišnjeg cilja (660 klupa) otprilike polovica biti prodana na domaćem tržištu, a polovica u izvozu, a već u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeni su prihodi u izvozu veći od milijun kuna, što je prvi puta da je tvrtka prešla milijun kuna prihoda u izvozu.
Krajem svibnja otvorene su prijave za dodatnih sedam radnih mjesta u B2B prodaji za tržište EU. Novi djelatnici za EU prodaju zaposlit će se do kraja lipnja, a ono što želimo postići jest napraviti sve potrebne preduvjete za sljedeću poslovnu godinu, u kojoj je cilj ostvariti prodaju približno 2700 klupa.

RAZVOJ. Krajem travnja u rad je službeno puštena nadzorna platforma. Nadzorna platforma jedan je od najsloženijih i najvažnijih elemenata klupa, te ujedno ono što naše klupe čini najboljima i najnaprednijima na tržištu.
Putem platforme svi kupci i partneri imaju pristup svojim klupama. U svakom trenutku moguće je vidjeti lokaciju klupa, ispravnost sustava, korištenje – broj punjenja uređaja, broj spajanja na internet, podatke poput temperature i vlažnosti zraka, te daljinski promijeniti određene postavke klupe.
Feedback korisnika, te analiza korištenja pokazuje kako čak i manji kupci barem jednom tjedno koriste platformu kako bi dobili uvid u rad svojih klupa, a svi veći kupci i partneri platformu koriste čak i po nekoliko puta dnevno.
Početkom godine napravljena je i nova verzija upravljačke pločice, čime se značajno poboljšala pouzdanost i efikasnost klupa, te je broj softwareskih problema u odnosu na prošlu godinu značajno smanjen. Usporedbe radi – u prošloj godini u istom razdoblju na otprilike 50 posto klupa dolazilo je do softwareskih problema, a u ovoj godini taj broj je smanjen na manje od 10 posto proizvedenih klupa, od čega se više od 90 posto problema može otkloniti izravno iz naših ureda – odnosno udaljenim pristupom na klupu.
Na tržište je u travnju plasiran Steora Hybrid model klupe – po svemu jednak Standard modelu, ali uz mogućnost spajanja na standardnu gradsku mrežu. Model je nastao zbog učestalih upita od strane kupaca i partnera, te je u prvih mjesec dana prodano čak 13 Hybrid klupa.

PROIZVODNJA. Jedan od razloga zbog kojih se tvrtka seli u nove urede upravo je povećana proizvodnja. Trenutni proizvodni prostor nije adekvatan niti dovoljno velik za proizvodnju 80 klupa mjesečno.
U prošlogodišnjem planiranju za ovu poslovnu godinu očekivalo se kako će proizvodni kapaciteti biti dovoljno veliki kako bi se do kraja travnja stvorila zaliha od 50 klupa, čime bi se omogućilo da kupci dobiju klupe odmah po narudžbi. Nažalost, zbog relativno kasnog ulaska investicije, te nedovoljno vlastitog kapitala, tvrtka sve do kraja travnja nije bila u mogućnosti naručiti dovoljne zalihe robe kako bi stvorila zalihu gotovih proizvoda. Zatim je u svibnju došlo do povećanih narudžbi, što je dodatno opteretilo proizvodnju, te je u tom mjesecu trebalo isporučiti čak 80 klupa, što je uspješno realizirano.
S obzirom na trenutnu dinamiku narudžbi i trenutno financijsko stanje očekujemo kako će lipanj i srpanj imati kontinuiranu proizvodnju od 80 klupa mjesečno, kako bi se na vrijeme isporučile sve naručene klupe, a za stvaranje lagera zaposlit će se novi djelatnici u proizvodnji, što je i bilo predviđeno u poslovnom planu.
U ovome trenutku proizvodnja ima četiri djelatnika, raspisan je natječaj za radno mjesto voditelja proizvodnje, a povremeno se za bazične poslove koriste studenti.
Do kraja godine očekujemo kako će proizvodnja imati sedam do devet stalno zaposlenih djelatnika, ovisno o prodajnim rezultatima, te o proizvodnim procesima koji će se raditi unutar tvrtke.

Potpuni izvještaj za prva dva kvartala ove poslovne godine sa svim ključnim elementima poslovanja investitorima će biti dostupan sredinom srpnja.

S poštovanjem,
Ivan Mrvoš

Disklejmer: Vlasnik Rafinerije ideja suvlasnik je u tvrtki Include.

Želite li još članaka poput ovoga u svoj inbox? Pretplatite se na newsletter 🙂